Na de zwangerschap blijf je meestal met een extra gewicht zitten waar je niet makkelijk vanaf komt. De gemiddelde vrouw komt tien tot twintig kilo aan tijdens de zwangerschap. Met de bevalling verlies je gemiddeld vijf kilo, van de baby, de placenta en natuurlijk het vruchtwater. Echter, tijdens de zwangerschap houdt je extra vetten en vocht vast, je borsten worden groter, je baarmoeder groeit en er kan een toename in het bloedvolume plaatsvinden. Dit zijn nog slechts enkele oorzaken van de gewichtstoename, en dit gewicht ben je na de zwangerschap meestal niet zomaar kwijt.

Vanzelf afvallen na de bevalling

Je hoeft niet direct als een bezetene te gaan sporten na de bevalling. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Geef je lichaam wat rust en je zal zien dat er in de eerste week na de bevalling al wat kilo’s verdwijnen. Je raakt het overtollige vocht kwijt in deze week, je baarmoeder krimpt weer in en je bloedvolume gaat ook weer terug naar het normale niveau. Dit scheelt weer wat gewicht en dit afvallen na de zwangerschap gaat dus eigenlijk vanzelf.

Afvallen door borstvoeding te geven

Het geven van borstvoeding aan je baby zorgt ervoor dat jij sneller afvalt. Dit heeft te maken met het feit dat borstvoeding een echte energievreter is. Dit kan je dus ook weer wat aan gewicht schelen, maar er zijn helaas ook vrouwen die geen gewicht verliezen door het geven van borstvoeding. Houd je daar dus niet teveel aan vast.

Afvallen na de bevalling is een hele bevalling

In de regel moet je er eigenlijk vanuit gaat dat het je aan tijd net zo lang kost om je oude gewicht te bereiken als dat je erover hebt gedaan om je ‘zwangerschapsgewicht’ te bereiken. Je hebt er negen maanden over gedaan om het gewicht na je bevalling te bereiken, omdat je gestaag bent gegroeid. Dit betekent dus eigenlijk dat je er toch wel ook negen maanden voor uit moet trekken om dit gewicht weer kwijt te raken. Het lukt veel vrouwen om weer terug te komen op het gewicht van voor de zwangerschap, maar er zijn ook ontzettend veel vrouwen die zeer veel moeite hebben met het afvallen na de bevalling. Geef jezelf een jaar de tijd om je oude gewicht te bereiken. Is het dan nog niet gelukt? Dan zal je drastischer maatregelen moeten nemen.

Je levensstijl onder de loep

Veel gewicht dat je tijdens de zwangerschap hebt ontwikkeld verdwijnt langzaam weer na de bevalling. Blijf je toch met extra gewicht zitten en kom je hier maar niet vanaf? Dan moet je toch je levensstijl onder de loep nemen, want dan klopt er iets niet. Je zult meer gezond eten moeten nemen en de snacks en tussendoortjes moeten laten staan, en je zult zeker meer moeten gaan bewegen. Ga lekker uren wandelen met de kinderwagen of neem je baby een paar keer per week mee naar babyzwemmen. Een leukere manier van bewegen is er bijna niet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *