Je kan zelf je voedingsschema opstellen als je wilt gaan beginnen met bodybuilding. Uiteraard is het belangrijk om je aan een aantal regels te houden als het gaat om een bodybuilding voedingsschema. Daarnaast draait het niet alleen om het voedingsschema dat je aanhoudt bij het bodybuilden, maar uiteraard ook aan de sport. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen krachttraining en een gezonde en passende voeding.

Eiwitten zijn onmisbaar

Bij bodybuilding gaat het allemaal om het kweken van extra spiermassa. Dit betekent dat je, door middel van sporten, een aanslag pleegt op de spieren. Spieren moeten zich goed kunnen herstellen van een sportsessie. Eiwitten bevorderen het herstel van de spieren. Dit betekent dat je er eigenlijk de hele dag lang voor moet zorgen dat je met regelmaat eiwitten binnenkrijgt. Deze eiwitten, of proteïnen, maken de opbouw van spieren mogelijk en zijn daarom onmisbaar in een voedingsschema voor bodybuilding. Daarnaast moet je koolhydraten en vetten zoveel mogelijk vermijden in het opstellen van je voedingsschema. Je mag niet eten vlak voordat je naar bed gaat, maar het is wel goed om te eten vlak voor je sporttraining. Het is goed om zes eetmomenten op te nemen in je voedingsschema. Het gaat dan om drie volledige maaltijden en om drie snacks die binnen je patroon passen.

Wat mag er in je voedingsschema staan?

Er zijn een aantal producten die je zeker op kunt nemen in je voedingsschema. Zo zijn melk, noten, kaas en amandelen uitstekend om te eten bij het bodybuilden. Groenten en fruit kun je ook zeker tot je nemen en rood vlees is een absolute must. Je kunt ook veel vis opnemen in je voedingsschema, en vooral tonijn mag hierbij ruim aan bod komen. Volkoren pasta en volkoren granen passen uitstekend binnen het voedingspatroon en kalkoen en kip mogen zeker niet ontbreken. Deze bevatten bijzonder weinig vetten, maar geven wel veel eiwitten af. Uiteraard moet je voedingsschema goed vol staan met ei-momentjes. Eieren voeren vaak de boventoon voor bodybuilders. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze bijzonder veel proteïnen bezitten.

Wat mag er niet in je voedingsschema?

Natuurlijk zijn er ook producten die je absoluut moet vermijden op je voedingsschema. Hierbij valt te denken aan snoepjes, alcohol, frisdrankjes, wit brood en alle producten waar verzadigd vet in zit. Een goed voorbeeld van een product dat teveel verzadigd vet bevat om onderdeel uit te kunnen maken van een voedingsschema voor bodybuilding is varkensvlees.

Pak het goed aan

Variatie is de sleutel tot succes. Het is belangrijk om te kiezen voor veel verschillende producten die veel vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten, maar zo min mogelijk vetten. Om extra energie op te nemen, of extra voedingsstoffen tot je te krijgen, kun je gebruik maken van proteïneshakes of supplementen. Houd er ook rekening mee dat je na je intensieve sporttraining een maaltijd nuttigt die je energietekort direct weer opheft. Je kunt als bodybuilder geen last hebben van energietekorten. Stel je voedingsschema en je trainingsschema daarom zo op elkaar in dat dit eigenlijk niet voor kan komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *