Het borstvoeding schema is erg handig om te gebruiken wanneer je het lastig vindt om goed te kunnen inschatten wat jouw baby nu nodig heeft. Iedere maand veranderen de behoeften van je baby en het is belangrijk om aan de voedingsbehoeften te voldoen om een goede ontwikkeling te stimuleren. Het borstvoeding schema geeft je precies aan hoeveel keren per dag je je baby borstvoeding dient te geven voor de periode van de eerste twaalf maanden. In sommige maanden staan meerdere aantallen beschreven, zoals je in de eerste twee maanden zes, zeven of acht maal per dag borstvoeding mag geven. In deze gevallen kun je zelf inschatten welke hoeveelheid het best bij jouw baby past.

Baby’s tot acht weken oud

In de eerste acht weken van het leven heeft je baby de meeste borstvoeding nodig. In deze eerste twee maandjes geef je je baby, afhankelijk van de behoefte, zes tot acht keer per dag borstvoeding.

Baby’s van 2 tot 3 maanden oud

Je baby heeft wat minder voeding per dag nodig, maar zal in de meeste gevallen wel iedere keer wat meer tot zich nemen dan in de eerste twee maanden. Je hoeft in deze twee maanden je baby nog vijf tot zes keer per dag borstvoeding te geven.

Baby’s van 4 tot 5 maanden oud

Als je baby 4 maanden oud is, dan is het volgens het borstvoeding schema nodig om je baby nog vijf maal per dag aan de borst te leggen. Wanneer je baby vijf maanden oud is, dan kun je deze vier maal per dag borstvoeding geven, maar je mag het ook nog eventjes op vijf maal per dag houden.

Baby’s van zes maanden

Vanaf de leeftijd van zes maanden gaat je baby over op een ontbijt, een lunch, avondeten, een laatste voeding en twee tussendoortjes per dag. Je mag alle drie de maaltijden aanvullen met borstvoeding en ook de laatste voeding bestaat uit borstvoeding.

Baby’s van 7 tot de leeftijd van 9 maanden

Baby’s die 7 tot 9 maanden oud zijn houden de borstvoeding vier maal per dag. De laatste voeding voor het naar bed gaan bestaat enkel uit borstvoeding. Het ontbijt, de lunch en het avondeten wordt aangevuld met borstvoeding.

Baby’s van 10 tot 12 maanden

Wanneer de baby de leeftijd van 10 maanden heeft bereikt, dan komt de laatste avondvoeding voor het slapengaan te vervallen. Dit betekent dat de baby vanaf 10 maanden nog maar drie maal per dag borstvoeding krijgt als aanvulling op de gewone maaltijden. Je geeft je baby vanaf dit moment dus alleen nog met het ontbijt, de lunch en het avondeten borstvoeding volgens het borstvoeding schema.

Een afwijkend voedingspatroon?

Geen enkele baby is hetzelfde. Baby’s die zwaarder zijn bij de geboorte hebben vaak meer voeding nodig dan baby’s die lichter zijn bij de geboorte. Het borstvoeding schema is gebaseerd op gemiddelden. Het kan dan ook zijn dat jouw baby meer of minder keren borstvoeding nodig heeft. Bij sterke afwijkingen is het aan te raden een huisarts, het consultatiebureau of een voedingsdeskundige te bezoeken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *