Afvallen; we hebben er allemaal wel moeite mee. Het is ook niet gemakkelijk, zeker niet als je kijkt naar al die valkuilen die voor je voeten geworpen worden. Wij geven je een overzicht van de meest voorkomende valkuilen en geven je daarbij natuurlijk advies hoe je deze kunt omzeilen.

Producten met een basis van fruit

We kennen ze allemaal wel. De producten met een verpakking die barst van de fruitafbeeldingen en uitroepen over het vele fruit dat er in het product verwerkt is. Je bent al snel geneigd om dit als tussendoortje te nemen, want fruit kan nooit slecht zijn bij het afvallen, toch? Hier ga je de mist in. Het fruit op de verpakking is een lokkertje, omdat fabrikanten ook wel weten dat het product niet gekocht wordt als er suikerklontjes op de verpakking worden afgebeeld. Vaak zitten er namelijk veel suikers in deze producten. Kies gewoon voor echt fruit.

Maaltijden overslaan

Veel mensen denken dat ze wel een wat ongezondere snack kunnen nemen als tussendoortje als zij de opvolgende maaltijd overslaan. Je hebt immers de calorieën van de lekkernij al binnen, dus dan die van de maaltijd maar laten liggen. Dit is heel verkeerd. Je krijgt veel trek als je een maaltijd overslaat en hierdoor kies je sneller voor nog een snack om dat gevoel te doen verdwijnen. In de snacks zitten veel meer calorieën dan in een maaltijd. Je krijgt dus veel meer binnen dan dat de bedoeling is.

De kleine hapjes

Iedereen heeft een stuk taart op een verjaardag, en jij pikt één hapje van je ‘buurvrouw’. Je kind zit een lekker ijsje te eten en jij neemt één likje, of een vriend geniet van een patatje en jij steelt één frietje uit het bakje. Allemaal kleine hapjes waarvan we snel denken dat dat niet uitmaakt. Echter, een klein hapje kan al zomaar 100 tot 150 calorieën waard zijn en als je dit op jaarbasis gaat uitrekenen dan zou je in een jaar tijd ongeveer 5 kilo aankomen door deze kleine hapjes. Niet doen dus!

Onregelmatige tijden

Je slaapt lekker uit in het weekend, je slaat je ontbijtje over en je lunch is wat aan de late kant. Dan het avondeten ook maar wat later. Als je geen vaste tijden voor je maaltijden aanhoudt, dan ga je meer eten. Meer eten betekent dat je meer binnenkrijgt dan je wilt, zeker als je moet afvallen. Je gaat namelijk meer snacken en dat zijn nu net de dikmakers. Probeer dus zoveel mogelijk op vaste tijden te eten.

Eten na het sporten

Tijdens het sporten verlies je veel energie en veel mensen hebben dan de neiging om een lekkere snack te nemen na het sporten om de energie weer aan te vullen. Dit is erg zonde van de calorieën die je net verbrand hebt. Het sporten is eigenlijk voor niets geweest en vaak is het zelfs zo dat je meer calorieën naar binnen werkt met de snack dan dat je verbrand hebt tijdens het sporten. Erg onverstandig dus. Als je na het sporten iets wilt eten, kies dan voor een gezonde snack, zoals een kommetje magere yoghurt of kwark met wat stukjes vers fruit.

Vitaminepillen slikken

Vitaminen zijn goed voor je lichaam. Ze helpen je om gezond te worden en te blijven. In veel gevallen kunnen bepaalde vitaminen je ook heel goed helpen bij het afvallen. Betekent dit dat je maar kunt eten wat je wilt als je daarbij vitaminepillen slikt? Zeker niet! Vitaminepillen zijn natuurlijk fijn als je snel tekorten hebt, maar eigenlijk geven ze je onterecht het idee dat je gezond bezig bent. Ze houden natuurlijk niet de opname van vet tegen en ze kunnen al helemaal niet voorkomen dat je lichaam op den duur slecht gaat reageren op het verkeerde voedsel.

Dieetvrije weekendjes

De dieetvrije weekendjes zijn ook vaak net die dagen die al het werk van een dieet weer vernietigen. Over een maand gezien zijn er acht weekenddagen en dit betekent dat je bijna een derde van de maand niet met je dieet bezig hoeft te zijn. Juist mensen die de hele week aan een dieet bezig zijn, eten eigenlijk teveel in een dieetvrij weekend, gewoon omdat het dan mag. Het is beter om het weekend gedeeltelijk dieetvrij te houden. Af en toe een snack mag, maar hou het netjes en verantwoord. Hou de compleet dieetvrije dagen gereserveerd voor feestdagen. Dan heb je ze zeker echt verdiend.

Verkeerde inschatting

Het blijkt dat we eigenlijk maar weinig weten over het aantal calorieën dat we naar binnen werken op een dag. Het nadeel is dat we het aantal calorieën altijd onderschatten en niet overschatten. Dit betekent dat we veel meer tot ons nemen dan we zelf denken. Per eetmoment zitten we al snel 200 calorieën boven het aantal calorieën dat we zelf denken. Bereken de daadwerkelijke calorieën en je bent al een eind geholpen.

Vet- en caloriearm eten

Als we op dieet zijn, dan besteden we extra aandacht aan vetarm en caloriearm eten. Dat is natuurlijk goed, maar het gaat ook een beetje in ons hoofd zitten. De gedachte dat er weinig vetten en calorieën in een product zitten geeft ons onbewust een seintje dat we er veilig heel veel van kunnen eten. Er zit immers toch niet veel in. Niets is minder waar. Er zit dan minder in dan gemiddeld, maar vaak zit er nog behoorlijk wat in. Als je er veel van eet, dan heeft je dieet eigenlijk helemaal geen zin.

Ontmoediging

Er komt een moment in je dieet waarop je het gewoon even niet meer aan kan. Je moet gewoon een snack hebben. Als je de snack weggewerkt hebt, dan komt het schuldgevoel, maar je hebt het nu eenmaal gedaan. Eigenlijk heb je hiermee je hele dieetplan als het ware vermoord en heeft het helemaal geen zin meer om door te gaan. Dit is onzin. Een keer een snack eten zorgt er niet voor dat al je inzet voor niets is geweest. Je kunt gewoon doorgaan met je dieet en er een succes van maken. Laat je niet ontmoedigen omdat je lichaam eens in de week om een stukje chocolade of appeltaart schreeuwt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *