Een vegetarisch voedingsschema is natuurlijk ideaal voor vegetariërs die gezond willen eten of zelfs iets willen afvallen, maar het is wel belangrijk om goed rekening te houden met het feit dat je al snel voedingsstoffen tekort komt als je geen vlees of vis op kunt nemen in je voedingsschema. Je kan gebruik maken van een voedingsschema voor krachttrainging, bodybuilding, voor afvallen of bijvoorbeeld aankomen, waarbij je alle niet-vegetarische producten vervangt door vegetarische producten.

Wat moet je echt toevoegen?

Neem een voedingsschema dat bij jouw doelstelling past en schrap alle niet-vegetarische producten. Je hebt wel extra vitamine B12, B1 en ijzer nodig, dus dit moet je uit andere producten halen. Deze producten zijn eigenlijk een must om toch alles binnen te krijgen: soja, eieren, pinda’s, tahin, peulvruchten, pitten, noten, tempé, falafel, tofu en hummus. Uiteraard zijn er diverse merken die zich hebben gespecialiseerd in het bieden van vlees- en visvervangers. Denk hierbij aan Valess, Vivera, Tivall, Vleeschmakers en Goodbite.

Wat heb je nog meer echt nodig?

Je hebt waarschijnlijk al heel wat producten kunnen vervangen in het voedingsschema. Er zijn nog een aantal producten die je eigenlijk heel gemakkelijk kunt toevoegen aan een voedingsschema dat bij jou past. Denk hierbij aan zuivel voor de vitamine B12 en het calcium. Daarnaast heb je ook volkorenbrood, halvarine, aardappelen, groenten, ontbijtgranen en vloeibare bakboter nodig. Het is heel goed om visoliecapsules aan je voedingsschema toe te voegen.

Waarom zorgen voor extra voedingsstoffen?

In vlees en vis zitten veel voedingsstoffen die je tekort kan komen als je vegetarisch bent. Het gaat vooral om ijzer, vitamine B12, Omega-3 vetzuren en de vitaminen A en D. Deze hebben belangrijke functies voor je lichaam. IJzer zorgt voor het overbrengen van zuurstof naar je bloed om het zuurstofgehalte in je bloed op een gezond peil te houden. Vitamine B12 zorgt voor een optimale werking van je zenuwstelsel en werkt daarnaast aan het aanmaken van de rode bloedcellen in je lichaam. Omega-3 vetzuren zorgen voor een afname van het risico op hart- en vaatziekten en de vitaminen A en D zijn verantwoordelijk voor het behouden van sterke tanden, sterke botten en een goed zicht.

Let op wat erin zit

Heel veel producten staan bekend als vlees- en visvervangers, maar zijn hierin eigenlijk niet volwaardig. Het is daarom belangrijk om heel goed te kijken naar wat er wel en niet in zit aan voedingsstoffen. Zo wordt kaas bijvoorbeeld veel genoemd als goede vervanger, maar het heeft een veel te laag gehalte aan ijzer om hierin volwaardig te kunnen zijn. Seitan wordt ook met regelmaat genoemd als vleesvervanger, maar het product bevat totaal geen vitamine B. In het product is dan wel weer voldoende ijzer aanwezig. Toch, om volwaardig te zijn zou er ook vitamine B in moeten zitten en dat betekent dat het ook in het geval van seitan niet om een volwaardige vervanger gaat. Zorg voor de juiste producten in je vegetarische voedingsschema, zodat je geen risico’s loopt op ernstige tekorten die je gezondheid in gevaar brengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *