Het berekenen van je vetpercentage is erg belangrijk. Je gewicht zegt namelijk niets over je vetpercentage. Zo kan jouw BMI je vertellen dat je een volledig gezond gewicht hebt, maar je vetpercentage kan toch ver boven gezond niveau liggen. Wanneer je vetpercentage te hoog ligt, dan brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee die je niet wilt nemen. Het is dan zaak er iets aan te doen. Het vetpercentage dat als gezond wordt beschouwd verschilt in diverse leeftijdscategorieën. Ook is het voor mannen en vrouwen verschillend.

Een gezond vetpercentage

Vrouwen boven de 60 jaar hebben een gezond vetpercentage wanneer zij tussen de 24 en de 26 zitten. Voor mannen in deze leeftijdscategorie geldt een gezond percentage tussen de 13 en de 15. Vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar hebben een gezond vetpercentage als zij tussen de 23 en 34 blijven, en voor mannen in deze leeftijdscategorie is een percentage tussen de 11 en de 22 gezond. Tot slot is er de groep met een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Voor vrouwen wordt een vetpercentage tussen de 21 en 33 als gezond beschouwd en voor mannen moet het vetpercentage tussen de 8 en de 20 liggen.

Het vetpercentage berekenen

Er zijn meerdere manieren om het vetpercentage te berekenen, zoals met een meetlint of door middel van de zogenaamde huidplooimethode. In de sportschool kan men eenvoudig het vetpercentage berekenen. Wil je dit zelf doen? Dan kun je de volgende eenvoudige formule aanhouden: (1,2 x het BMI) + (0,23 x de leeftijd) – (10,8 x het geslacht) = het vetpercentage. Uiteraard heeft het geslacht een cijfer. Voor vrouwen wordt hier 0 gebruikt en voor mannen wordt hier 1 gebruikt. Er zijn nog veel andere methodes om het vetpercentage te berekenen en er zijn tegenwoordig zelfs weegschalen die automatisch het vetpercentage berekenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *