Een voedingsschema aanhouden voor je baby is heel verstandig. Zeker als je voor het eerst een ouder wordt kan het erg lastig zijn om te bepalen wat je baby nu nodig heeft. Het aanhouden van een gezonde en regelmatige voeding is zeer belangrijk, zeker voor pasgeborenen. De voeding legt de basis voor de gezondheid en de verdere ontwikkeling van je baby.

Flesvoeding of borstvoeding?

Nieuwe moeders hebben een belangrijke keuze te maken wanneer de baby geboren is, of nog geboren moet gaan worden. Het is namelijk belangrijk om voor jezelf te bepalen of jij jouw baby wilt gaan voeden vanuit de fles of met de borst. Er zijn verschillen in borstvoeding en flesvoeding, zoals uiteraard de samenstelling van de voeding die je baby binnenkrijgt. Bij het opstellen van een voedingsschema voor een baby is het dan ook nodig om eerst deze beslissing te maken. Om het verschil aan te geven, geven we je graag een voorbeeld. Als je je baby flesvoeding geeft, dan heb je in de eerste 8 weken van het leven van je baby de keuze uit het voeden van 8 x per dag 60-110 milliliter, 7 x per dag 75-110 milliliter of 6 x per dag 85-130 milliliter. Wanneer je borstvoeding geeft, dan is het belangrijk dat je dit ook zes tot acht maal per dag doet, indien mogelijk met gelijke tussenposen, maar de baby geeft zelf aan wanneer hij of zij genoeg heeft. Je hoeft dan geen vaste hoeveelheden aan te houden.

De extra vitaminen

Het is verstandig om als moeder dagelijks extra vitamine D te slikken als je borstvoeding geeft. Houdt hierbij 10 milligram per dag aan. Je kunt je baby ook 10 microgram vitamine D geven en 150 microgram vitamine K. Deze laatste mag je pas aan de baby geven vanaf de leeftijd van acht dagen en het liefst tot maximaal de leeftijd van twaalf weken. Het geven van extra vitamine K is alleen nodig wanneer de baby borstvoeding krijgt, of wanneer de baby minder dan 500 milliliter per dag krijgt aan flesvoeding.

Doe je het wel goed?

Het is heel normaal om als nieuwe moeder te twijfelen aan alles wat je doet, en dus ook als het om het voeden van je baby gaat. Je kunt een standaard voedingsschema aanhouden dan past bij de leeftijd van je baby. Echter, het gaat hier om standaard voedingsschema’s die zijn opgesteld aan de hand van de behoeften van de gemiddelde baby. Je kunt je voorstellen dat een baby die bij de geboorte 4 pond weegt wat minder nodig heeft dan een baby die bij de geboorte 10 pond weegt. Als je twijfelt aan de hoeveelheden voeding die jij per dag aan je baby geeft, dan kun je altijd een bezoek brengen aan een huisarts, consultatiebureau of een voedingsdeskundige voor meer informatie en advies. Deze specialisten kunnen je precies vertellen of jij je baby goed voedt, of dat de baby wat minder of juist wat meer gevoed moet worden voor een optimale en gezonde ontwikkeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *